Alt du trenger å vite om smarthus
Smarthus gjør hverdagen din enklere og er godt for både miljøet og strømregningen.
Drømmer du om å kunne komme hjem til et opplyst og varmt hjem en høstkveld, våkne til lyden av kaffetrakteren som brygger kaffe til deg, og ikke minst en snillere strømregning?
Da bør du vurdere å installere smarthusteknologi. Smarthus blir stadig mer populært, og det finnes en jungel av ulike løsninger og produkter der ute. Er du overveldet? Det trenger ikke å være så komplisert skal du se!
VIKTIG!
All elektronikk som skal kobles til fast installasjon, må installeres av en godkjent elektriker. Bare smarthusteknologi som er kjøpt gjennom en elektrikerbedrift har gyldig garanti.
Bilde er lånt fra Elfag: https://www.elfag.no/programmert-familiehus-pa-snaroya/
Hva er smarthus?
Kort forklart består smarthus av elektronikk som er koblet sammen, og som samarbeider om å utføre forskjellige oppgaver i hjemmet ditt. Du kan for eksempel styre og overvåke belysningen, varmen, elbilladeren og andre elektriske komponenter fra mobilen eller med en fjernkontroll.
Du kan styre alt manuelt, eller legge inn ulike scenarioer og programmer som utløses på bestemte tidspunkter, eller av sensorer. For eksempel kan du legge inn skarpt lys når du jobber, dempet stemningsbelysning om kvelden og at varmen slår seg automatisk av alle hverdager mellom klokken 9 og klokken 16, når alle er på jobb eller skole.
Hva menes med smarthusstyring?
Smarthusstyring er bare et annet begrep for at flere funksjoner er koblet til et smart styringssystem. Når man installerer en smarthusløsning, monterer elektrikeren en smart styringsenhet som kommuniserer med termostater, lysbrytere, alarmer og andre komponenter.
Styringsenheten kobles deretter til mobilen din, slik at du kan styre alt fra ett sted. Du velger selv om du vil styre smarthuset ditt manuelt, eller benytte deg av automatiske programmer som dag- og nattstyring, feriemodus og ukeprogram.
Hvorfor velge smarthus?
Hovedformålet med smarthusteknologi er å gjøre hverdagen din enklere. Med automatiske programmer og enkel styring fra ett sted sparer du ikke bare tid, men du slipper også å bekymre deg for om du husket å slå av varmekablene og alarmen på før du reiste på ferie. Hvis du kobler til alarm, overvåkningskamera og brannsikkerhetsprodukter, øker også sikkerheten i hjemmet ditt.
En annen stor fordel er at du får bedre oversikt over strømforbruket. Da blir det enklere å se hvor dere kan kutte utgifter, og ved å tilpasse energibruken til det faktiske behovet ditt slipper du å sløse bort energi på oppvarming og belysning når ingen er hjemme.
Hvordan kommer jeg i gang med smarthusteknologi?
For å komme i gang trenger du som regel bare å være koblet til et nettverk. Du velger selv hvor mange produkter du vil begynne med, og om du vil styre dem via mobilen, en fjernkontroll eller brytere. Hvis du er helt ny på smarthus, kan du starte med noen enkle elementer som lysstyring og varmestyring.
Kan jeg utvide smarthussystemet mitt senere?
Ja. Når smarthussystemet først er installert, er det enkelt å koble til flere produkter. Begynn med et par funksjoner og bygg ut systemet i ditt eget tempo. Hos de fleste leverandører kan du velge om du vil starte med noen enkeltprodukter, eller en komplett pakke.
En pakke kan inneholde smartstyring av alt fra belysning, oppvarming, alarm, komfyrvakt, brannvarsler, dørlås, kameraovervåkning, bevegelsessensorer, vann, is- og snøsmelteprodukter, solskjerming, elbillader og stereoanlegg. Mulighetene er uendelige!
Det kan være lurt å velge smarthusprodukter fra samme produsent så de fungerer godt sammen.
Jeg har en gammel bolig – kan jeg bruke smarthusteknologi?
Absolutt! Smarthusløsninger passer like godt i eldre boliger og på hytta som i moderne nybygg. Eldre bygninger kan være trekkfulle og dårlig isolerte, og da kan det være ekstra mye å spare på å optimalisere energibruken med smarthusteknologi.
Spør oss gjerne om å komme på befaring hvis du er usikker på hvilke løsninger som passer best for deg og boligen din.