Elbillader hjemme
Flere og flere husstander anskaffer seg elbiler, og dette skaper et større behov for ladestasjoner. Det er ikke effektivt nok for elbileier å kun lade på offentlige steder og hurtigladere. Derfor vil de aller fleste velge å lade bilen hjemme.
Kan du fortsatt lade elbilen i den gamle stikkontakten? Hvordan fungerer egentlig smartlading? Her er alt du må vite om ladestasjon til elbil i 2024.
I 2022 kom det nye krav til elbillading hjemme, som skjerper reglene for å lade elbil i stikkontakten.
Samtidig har det vært en enorm utvikling i ladeboksene på kort tid.
Her kan du lese om hva de nye reglene innebærer for deg, og hva du bør tenke på hvis du skal installere ny ladeboks.
Ladestasjon hjemme
Å lade elbil med vanlig stikkontakt er forbundet med brannfare grunnet høy belastning og dermed varmegang over tid. Et stort antall elbilister lader likevel hjemme ved bruk av en vanlig stikkontakt.
For lading av elbiler vil vi anbefale å installere en elbillader hjemme. Da har man en ladeboks med kontrollenheten hengende på veggen (Mode 3). Ladestasjonene kommer enten med fastmontert kabel som passer din bil eller med uttak hvor ladekabel kan byttes ut hvis ulike elbiler skal bruke samme ladeuttak.
Dette sier reglene om elbillader hjemme
NEK 400 er en samling av 43 delstandarder som spesifiserer sikkerhetskrav for elektriske lavspenningsinstallasjoner. Den er tilpasset europeisk praksis og blir revidert hvert 4. år.
I 2022 kom den 7. utgaven, og reglene trådte i kraft 1.juli 2022.
Dersom du skal installere en ny ladeløsning hjemme, må det være en egen ladeboks med elbilkontakt type 2 eller elbilplugg type 2 (fast tilkoblet via en kabel).
Det skal være overstrømsvern for hvert tilknytningspunkt.
Reglene har ikke tilbakevirkende kraft, og gjelder dermed kun nye installasjoner.
Slik kommer du i gang med smartlading
Det finnes flere måter å komme i gang med smartlading på. Du kan koble enkelte bilmerker direkte til appen til strømselskapet ditt, eller via en smartlader fra f.eks. Easee eller Zaptec. Den vanligste løsningen foreløpig er å koble en smartlader til strømselskapet, men noen kobler også laderen til en sentral for styring av smarthus, for eksempel Futurehome.
Når du har koblet til, aktiverer du smartlading i appen og velger når du ønsker at bilen skal være ferdigladet. Appen henter strømpriser fra Nord Pool, som er den nordiske kraftbørsen hvor alle strømleverandører handler inn strøm før de selger den videre til deg. Smartladeren styrer ladingen etter spotprisen og sørger for at bilen er ferdig ladet til du skal bruke den.
Støtte fra Enova
Visste du at du kan få støtte fra Enova til å installere smart elbillader?
Du kan søke om støtte som dekker opptil 35 % av installasjonsutgiftene, inntil 10 000 kroner, når du skaffer deg smarte styringssystemer til hjem og fritidsboliger som er tilknyttet en styringstjeneste eller har styringsautomatikk.
Kombiner med StrømKontroll
Har du installert elbillader i løpet av 2022 er det fortsatt ikke for sent å få støtte fra Enova!
Koble laderen opp mot StrømKontroll-pakken og få inntil 10 000 kroner tilbake i støtte. Gjelder også nye installasjoner av elbilladere.
Fordelen med å installere elbillader hjemme
Den største fordelen med hjemmelading er at det er enklere å sette elbilen på lading hver dag. Plugg inn i bilen og ferdig med det. En ladeboks hjemme er også en mer robust løsning og krever mindre vedlikehold og ettersyn. Du kan øke ladefarten fra 8 eller 10A til 16 eller 32A avhengig av kapasiteten i sikringsskapet og hva ombordladeren i elbilen din kan ta imot.
For felles parkeringsanlegg er det ofte en utfordring med nok kapasitet til å lade elbiler, men det er ikke umulig. Det må investeres litt i infrastruktur fra sameiet/borettslaget for å lage et system som brukerne kan koble seg på. Ved installasjon av ladebokser får man også integrerte strømmålere. Dette gjør det enkelt å lese av forbruket til hver plass, slik at den enkelte kan betale for sitt forbruk.
Ta gjerne kontakt for en befaring og et uforpliktende prisestimat. Send oss e-post på post@lc.no eller ring oss på telefonnummer 23 05 14 70. Du kan også komme innom vårt kontor. Vi holder til sentralt i Oslo på Bryn i Ole Deviks vei 2.