post@lc.no 23 05 14 70 Man - fre 08-16 | Lørdag/søndag stengt (Benytt vakttelefon)

LADEUTTAK EL-BIL

Trygghet når du skal lade el-bilen

Flere og flere husstander anskaffer seg elbiler, og dette skaper et større behov for ladestasjoner. Det er ikke effektivt nok for elbileier å kun lade på offentlige steder og hurtigladere. Derfor vil de aller fleste velger å lade bilen hjemme. Når man skal lade en elbil er det hovedsakelig tre måter å gjøre det på;

  1. Mode 1 / Mode 2 (Vanlig stikkontakt – Schuko) – ikke lovlig, treg lading og brannfare.
  2. Mode 3 lading (Ladeboks) – Anbefalt for hjemmelading, semi-hurtig
  3. DC lading (Hurtiglader) – Bensinstasjoner o.l. Ikke egnet for hjemmelading

Å bruke vanlig stikkontakt er ikke lovlig per 1.juli 2022, og er forbundet med brannfare grunnet høy belastning og dermed varmegang over tid. Et stort antall elbilister lader likevel hjemme ved bruk av en vanlig stikkontakt.

For lading av elbiler vil vi anbefale å installere en ladestasjon hjemme. Da har man en ladeboks med kontrollenheten hengende på veggen (Mode 3). Ladestasjonene kommer enten med fastmontert kabel som passer din bil eller med uttak hvor ladekabel kan byttes ut hvis ulike elbiler skal bruke samme ladestasjon.

Den største fordelen med en ladestasjon hjemme er at det er enklere å sette elbilen på lading hver dag. Plugg inn i bilen og ferdig med det. En hjemmeladestasjon er også en mer robust løsning og krever mindre vedlikehold og ettersyn. Du kan øke ladefarten fra 8 eller 10A til 16 eller 32A avhengig av kapasiteten i sikringsskapet og hva ombordladeren i elbilen din kan ta imot.
For felles parkeringsanlegg er det ofte en utfordring med nok kapasitet til å lade el-biler, men det er ikke umulig. Det må investeres litt i infrastruktur fra sameiet/borettslaget for å lage et system som brukerne kan koble seg på. Ved installasjon av ladebokser får man også integrerte strømmålere. Dette gjør det enkelt å lese av forbruket til hver plass, slik at den enkelte kan betale for sitt forbruk.

Ta gjerne kontakt for en befaring og et uforpliktende prisestimat. Send oss e-post på post@lc.no eller ring oss på telefonnummer 23 05 14 70. Du kan også komme innom vårt kontor. Vi holder til sentralt i Oslo på Bryn i Ole Deviks vei 2.

Våre tjenester
Trenger du hjelp/assistanse?
Spør oss om alt innen data, elektronikk og spredenett.
kontakt oss