post@lc.no 23 05 14 70 Man - fre 08-16 | Lørdag/søndag stengt (Benytt vakttelefon)

LADEUTTAK EL-BIL

Trygghet når du skal lade el-bilen

Flere og flere husstander anskaffer seg el-biler, og dette skaper et større behov for ladestasjoner. Det vil ikke være nok å ha mulighet til å lade på offentlige steder eller på bensinstasjoner, og de aller fleste velger å lade bilen hjemme.
Når man skal lade en el-bil er det hovedsakelig tre måter å gjøre det på;

  1. Mode 1 / Mode 2 (Vanlig stikkontakt – Schuko) – ikke anbefalt, treg lading, brannfare
  2. Mode 3 lading (Ladeboks) – Anbefalt for hjemmelading, semi-hurtig
  3. DC lading (Hurtiglader) – Bensinstasjoner o.l. Ikke egnet for hjemmelading

Å bruke vanlig stikkontakt er den tregeste formen for lading og er forbundet med brannfare grunnet høy belastning og dermed varmegang over tid. Et stort antall el-bilistene lader likevel hjemme ved bruk av en vanlig stikkontakt. Dette fungerer greit så lenge man står parkert over natten og lader mange nok timer til å fylle opp batteriet. Parkerer du bilen og plugger inn før ni om kvelden er batteriet fullt igjen klokka syv neste morgen. Skal du bruke vanlig stikkontakt til daglig lading bør du få en elektriker til å sjekke eksisterende elektrisk anlegg og bytte ut stikkontakten med en ny av god kvalitet.
For lading av el-biler vil vi anbefale å installere en ladestasjon hjemme. Da har man en ladeboks med kontrollenheten hengende på veggen (Mode 3). Ladestasjonene kommer enten med fastmontert kabel som passer din bil eller med uttak hvor ladekabel kan byttes ut hvis ulike elbiler skal bruke samme ladestasjon.
Den største fordelen med en ladestasjon hjemme er at det er enklere å sette el-bilen på lading hver dag. Plugg inn i bilen og ferdig med det. En hjemmeladestasjon er også en mer robust løsning og krever mindre vedlikehold og ettersyn. Du kan øke ladefarten fra 8 eller 10A til 16 eller 32A avhengig av kapasiteten i sikringsskapet og hva ombordladeren i el-bilen din kan ta imot.
For felles parkeringsanlegg er det ofte en utfordring med nok kapasitet til å lade el-biler, men det er ikke umulig. Det må investeres litt i infrastruktur fra sameiet/borettslaget for å lage et system som brukerne kan koble seg på. Ved installasjon av ladebokser får man også integrerte strømmålere . Dette gjør det enkelt å lese av forbruket til hver plass, slik at den enkelte kan betale for sitt forbruk.
Ta gjerne kontakt for en befaring og et uforpliktende prisestimat. Send oss e-post på post@lc.no eller ring oss på telefonnummer 23 05 14 70. Du kan også komme innom vårt kontor. Vi holder til sentralt i Oslo på Bryn i Ole Deviks vei 2.

Våre tjenester
Trenger du hjelp/assistanse?
Spør oss om alt innen data, elektronikk og spredenett.
kontakt oss
Ole Deviks vei 2 0666 OSLO Postboks 157 Bryn 0611 OSLO Telefon: 23 05 14 70 E-post: post@lc.no Dokumenter for ansatte
Boligmappe
På boligmappa.no samles dokumentasjon som gir deg og din bolig ekstra trygghet og verdi. Boligmappa er et komplett servicehefte for din bolig.
Boligmappa er gratis og du logger enkelt inn med Bank ID. I Leithe & Christiansen registrerer vi alt arbeid i din boligmappe.